čtvrtek, prosince 09, 2004

Kultury „Dalekého západu“

Oblast Velké pánve, zahrnující dnes oblast států Kalifornie, Nevada (sever) a Oregon (jih), byla opravdu velmi suchá na to, aby zde stačily primitivní zemědělské metody. Proto kmeny, které zde žily, se živily lovem a sběrem. Ženy hledaly v nízké trávě a zakrslých keřích semena a jedlé části rostlin, které pak drtily na mouku. Z té pekly chléb nebo připravovaly kaši. Muži lovili králíky, ptáky, ještěrky, hlodavce, ale nepohrdli ani sarančaty nebo larvami. Shánění potravy nutilo Indiány k neustálým pochodům a přesunům. Proto stavěli chatrné proutěné přístřešky při řekách či jezerech.
Okolo horních toků řek Fraser a Columbia se rozkládá tzv. „Náhorní plošina“, území pastvin a hor. I zde nebyly příhodné podmínky pro zemědělství a zdejší Indiáni byly také sběrači, lovci malé zvěře a hlavně rybáři. Právě ryby byly hlavní obživou těchto kmenů. To také vedlo k mnohem usedlejšímu způsobu života. Většinu roku žily kmeny ve vesnicích v hliněných chýších při rybářských lovištích. Tito lidé také již dokázali šít oděvy z kůží pomocí rostlinného vlákna.
Za třetí oblast „Dalekého západu“ se považuje Kalifornie, země oplývající přírodním bohatstvím. Zde se již nalézá více zvěře, řeky plně ryb, bohaté mořské pobřeží a dubové lesy. Právě žaludy byly hlavní potravou kalifornských Indiánů, kteří je drtili na mouku a vařili z nich kaši nebo polévku. Bohatá rostlinná vegetace usnadňovala sběr rostlin a poskytovala dostatek materiálu na výrobu košíků a rohoží. Koše sloužily ke sběru a uskladnění rostlin. Některé koše byly upleteny tak precizně, že nepropouštěli vodu. Kalifornští Indiáni využívali také mořského bohatství, neboť lovili delfíny, sviňuchy, velryby a mořské korýše.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home